Tot ce ai nevoie să ştii pentru a lua o decizie informată!

Ce este protetica dentară?

Protetica dentară se ocupă cu  refacerea funcționalitații dentare pe dinții naturali sau prin intermediul  implanturilor dentare.

Lucrarile dentare sunt fixe si/sau mobile. Lucrările fixe sunt: fațete, coroane și punți dentare.

Protetica mobila se realizeaza prin lucrări mobile sau mobilizabile: proteze totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme speciale.

Detalii despre lucrari fixe sau mobile pe implanturi veti gasi mai jos.

În cazul unei extracții dentare, cum este cazul în figura 1, spatiul gol care rămâne trebuie protezat întru-un timp relativ scurt, în caz contrar, dintii vecini vor migra până vor închide acest spațiu, caz în care, protezarea nu se mai poate realiza. Dinții vecini vor migra, se vor inclina, implantarea lor va avea de suferit, putând si ei sa fie compromiși dupa o perioada de timp.

Punte pe implanturi dentare

Fig. 1. Extractie dentara

Protezarea spatiului, cum este cazul de mai sus, se poate realiza prin 2 metode:

1. Punte dentara. (fig. 2)

Avantaje: Se poate realiza după o perioadă relativ scurtă după extractie, dupa refacerea locului extractiei.

Dezavantaje:
– Dintii care vor intra in punte, în cazul de mai  sus – doi, vor trebui tratati pe canal si slefuiti. Acest proces este IREVERSIBIL. Daca este cazul unor dinti sanatosi, acest proces ar trebui evitat.
– Daca, in timp, unul din dintii din punte vor avea o problema, puntea va trebui scoasa – adica va fi pierduta – pentru a se putea interveni la dintele cu probleme.
–  Daca dintele lipsa este la maxilar, in special in zona molarilor, osul, in timp, se va resobi, ajungandu-se, dupa o perioada de timp, daca ne dorim sa punem un implant in zona respectiva, sa fie necesarea niste manopere chirurgicale suplimentare (sinus lift).

2. Implant dentar. (fig. 3)

Avantaje:

– Dintii vecini raman integri.
– Daca unul din dintii vecini vor fi afectati de vreo problema, se va interveni strict la acel dinte fara a afecta coroana pe implant.
– Dupa extractie, daca zona va fi protezata cu implanturi dentare, nu se va mai pierde din masa osoasa.

Dezavantaje: perioada dupa care zona va putea fi protezata cu coroana dentara va fi dupa aproximativ 4 luni de la inserarea implantului (perioada de osteointegrare). Daca intervin alte manopere chirurgicale, cum ar fi aditiile osoase, perioada va fi mai mare.

Ce este proteza dentara?

Proteză dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat pentru fiecare pacient în parte, care are ca scop înlocuirea danturii pierdute cu dinți artificiali. Protezele dentare sunt alcătuite din două părți: baza protezei și dinții artificiali.

Cand se recomanda proteza dentara?

Protezele dentare sunt recomandate în momentul în care pacienții nu mai au suficienți dinți care să sprijine o restaurare protetică fixă, dar și în cazul celor care și-au pierdut toată dantură.

Protezele dentare pot fi de trei tipuri: totale, partiale si scheletate. Protezele partiale sunt folosite in cazul persoanelor la care este necesara inlocuirea unor dinti lipsa. In schimb, protezele totale sunt folosite in cazul persoanelor care nu mai au niciun dinte natural. Proteza scheletata este recomandata celor care au doar o parte a dintilor naturali, dar in cazul carora nu se poate apela la implanturi dentare.

Tipuri de proteze dentare

Proteza dentară parțială

Proteza dentara partiala are rolul de a completa spatiul ramas intre dintii naturali. Proteza dentara partiala se fixeaza cu ajutorul unor sisteme speciale de prindere de dintii naturali.

Proteza dentară totală

Proteza dentara totala este recomandata pacientilor care si-au pierdut toti dintii, indiferent de cauza.

Proteza dentară scheletată

Proteza dentara scheletata este recomandata persoanelor care si-au pierdut doar o parte a danturii, in special ultimii dinti de pe arcada. Aceasta reprezinta o solutie si pentru pacientii carora nu li se pot aplica implanturi dentare.

Proteze pe implanturi

Protezele mobile pe implanturi- pacientul trbuie sa la scoata si sa le igienizeze – au avantajul ca sunt  foarte comode, nu se misca si vor fi mult mai usor acceptata de pacienti. Stabilitatea ei este data de sistemele de pe implanturi si proteze.

Iata  cateva variante de proteze mobile pe implanturi.

LUCRARI FIXE PE IMPLANTURI

Pentru DINȚI FICȘI ÎN 24 DE ORE – Reabilitare totala ALL ON 4/6 – Click aici

Cu access la

ASISTENȚĂ

DE URGENȚĂ

24 din 24

Completează formularul următor cu detaliile tale și programează-te la unul din specialiștii noștri.