Ce este protetica dentară?

Protetica dentară este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați pentru a restabili funcția masticatorie și estetică.

Odată cu trecerea timpului și expunerea la diferiți factori, precum cariile dentare, traumatismele, bolile gingivale și procesele de îmbătrânire, dinții naturali pot fi afectați, motiv pentru care, necesară înlocuirea sau reparația acestora. În astfel de cazuri, protetica dentară devine un sprijin esențial pentru a restabili ocluzia corectă dentară si a menține alinierea dintilor și a restabili estetica facială.

Există diferite tipuri de protezari dentare utilizate în protetica dentară, fiecare având scopul de a îndeplini anumite nevoi specifice ale pacientului. Cele mai comune sunt protezarile fixe și protezele mobile/mobilizabile.

Protezarile fixe, cunoscute și sub denumirea de coroane dentare sau punți dentare, sunt utilizate pentru a înlocui un dinte sau mai mulți dinți lipsa și sunt fixate permanent la dinții naturali sau la implanturile dentare. Acestea sunt fabricate din materiale rezistente, cum ar fi ceramică sau zirconiu, și sunt realizate astfel încât să se potrivească perfect cu culoarea și forma dinților naturali.

Pe de altă parte, protezele mobile sunt recomandate atunci când lipsesc mai mulți dinți sau chiar toți dinții unei persoane. Acestea pot fi parțiale sau complete, în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui pacient. Protezele mobile sunt fabricate dintr-un material acrilic rezistent și sunt susținute de țesuturile moi și mucoasa orală. Pentru a asigura o stabilitate optimă, acestea sunt adesea susținute și de coroane dentare învecinate sau de implanturi dentare.

Înainte de începerea unui tratament de protetică dentară, este important ca pacientul să fie evaluat complet de către medicul stomatolog, pentru a determina ce tip de proteză i se potrivește. De asemenea, medicul va lua în considerare și starea generală de sanatate a pacientului și posibilele contraindicații înainte de a recomanda un plan de tratament. Orice interventie trebuie realizata intr-un timp util, astfel incat tratamentul sa aiba eficienta maxima.

În cazul unei extracții dentare, cum este cazul în figura 1, spatiul gol care rămâne trebuie protezat întru-un timp relativ scurt, în caz contrar, dintii vecini vor migra până vor închide acest spațiu, caz în care, protezarea nu se mai poate realiza. Dinții vecini vor migra, se vor inclina, implantarea lor va avea de suferit, putând si ei sa fie compromiși dupa o perioada de timp.

Punte pe implanturi dentare

Fig. 1. Extractie dentara

Punte pe implanturi dentare:

Protezarea spatiului, cum este cazul de mai sus, se poate realiza prin 2 metode:

1. Punte dentara. (fig. 2)

Avantaje: Se poate realiza după o perioadă relativ scurtă după extractie, dupa refacerea locului extractiei.

Dezavantaje:

  • Dintii care vor intra in punte, în cazul de mai sus – doi, vor trebui tratati pe canal si slefuiti. Acest proces este IREVERSIBIL. Daca este cazul unor dinti sanatosi, acest proces ar trebui evitat.

  • Daca, in timp, unul din dintii din punte vor avea o problema, puntea va trebui scoasa – adica va fi pierduta – pentru a se putea interveni la dintele cu probleme.

  • Daca dintele lipsa este la maxilar, in special in zona molarilor, osul in timp se va resobi, ajungandu-se, dupa o perioada de timp, daca ne dorim sa punem un implant in zona respectiva, sa fie necesarea niste manopere chirurgicale suplimentare (sinus lift).

2. Implant dentar. (fig. 3)

Avantaje:

  • Dintii vecini raman integri.

  • Daca unul din dintii vecini vor fi afectati de vreo problema, se va interveni strict la acel dinte fara a afecta coroana pe implant.

  • Dupa extractie, daca zona va fi protezata cu implanturi dentare, nu se va mai pierde din masa osoasa.

Dezavantaje:

  • Perioada dupa care zona va putea fi protezata cu coroana dentara va fi dupa aproximativ 2 – 6 luni de la inserarea implantului (perioada de osteointegrare). Daca intervin alte manopere chirurgicale, cum ar fi aditiile osoase, perioada poate fi mai mare.

Ce este proteza dentara?

Proteză dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat pentru fiecare pacient în parte, care are ca scop înlocuirea danturii pierdute cu dinți artificiali. Protezele dentare sunt alcătuite din două părți: baza protezei și dinții artificiali.

Cand se recomanda proteza dentara?

Protezele dentare sunt recomandate în momentul în care pacienții nu mai au suficienți dinți care să sprijine o restaurare protetică fixă, dar și în cazul celor care și-au pierdut toată dantură.

Protezele dentare pot fi de trei tipuri: totale, partiale si scheletate. Protezele partiale sunt folosite in cazul persoanelor la care este necesara inlocuirea unor dinti lipsa. In schimb, protezele totale sunt folosite in cazul persoanelor care nu mai au niciun dinte natural. Proteza scheletata este recomandata celor care au doar o parte a dintilor naturali, dar in cazul carora nu se poate apela la implanturi dentare.

Tipuri de proteze dentare

Proteza dentară parțială

Proteza dentară parțială este o soluție eficientă pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă, fără a fi necesară extracția dinților sănătoși. Aceasta este realizată dintr-un material rezistent și durabil, care se potrivește perfect cu restul dinților naturali. Proteza este susținută de dinții existenți și este fixată în loc prin intermediul unor atașamente sau a unor coroane dentare.

Proteza dentară totală

Proteza dentară totală este o opțiune populară pentru pacienții care au pierdut toți dinții de pe o arcadă sau pe ambele arcade dentare. Aceasta constă într-o structură acrilică care imită gingia și dinții naturali, fixată pe o bază metalică sau plastică. Proteza este realizată în laboratorul dentar, în urma unei amprente precise a cavității bucale a pacientului, pentru a se asigura o potrivire perfectă și un confort optim.

Proteza dentară scheletată

Proteza dentară scheletată este o opțiune excelentă pentru cei care au pierdut mai multe dinți și doresc să-și recapete funcționalitatea orală și estetica zâmbetului. Această proteză reprezintă o soluție eficientă și durabilă, fiind realizată dintr-un schelet metalic subțire și acoperită cu materiale rezistente și estetice. Unul dintre principalele avantaje ale protezei dentare scheletate constă în faptul că aceasta poate fi personalizată în funcție de nevoile și anatomia fiecărui pacient. Scheletul metalic se adaptează perfect pe arcadele dentare, oferind stabilitate și confort în timpul masticației și vorbirii. De asemenea, proteza dentară scheletată permite o bună igienă orală, deoarece poate fi îndepărtată și curățată în mod facil.

Proteze pe implanturi

Protezele pe implanturi reprezintă o soluție eficientă pentru restaurarea funcționalității și esteticii dentare, oferind pacienților o alternativă durabilă și confortabilă la protezele tradiționale. Un implant dentar este un mic șurub din titan sau zirconiu care este inserat în osul maxilar sau mandibular, înlocuind rădăcina dintelui natural pierdut. După integrarea implantului în osul maxilar, acesta devine o bază solidă pentru montarea unei coroane dentare sau a unei proteze dentare fixe sau mobile. Avantajele protezelor pe implanturi sunt numeroase. În primul rând, acestea oferă o stabilitate superioară în comparație cu protezele tradiționale. Deoarece implanturile sunt integrate direct în osul maxilar, protezele pe implanturi se simt și funcționează ca dinți naturali. Pacienții pot mesteca și vorbi fără restricții, având încredere că protezele lor nu se vor mișca sau cădea în timpul utilizării. De asemenea, protezele pe implanturi sunt estetic superioare. Acestea sunt create personalizat pentru fiecare pacient, pentru a se potrivi perfect cu forma și culoarea dinților naturali. Astfel, protezele pe implanturi oferă un aspect natural și armonios, contribuind la încrederea și satisfacția pacienților.

 

LUCRARI FIXE PE IMPLANTURI

Pentru DINȚI FICȘI ÎN 24 DE ORE – Reabilitare totala ALL ON 4/6 – Click aici

Cu access la

ASISTENȚĂ

DE URGENȚĂ

24 din 24

Completează formularul următor cu detaliile tale și programează-te la unul din specialiștii noștri.