Tot ce ai nevoie să ştii pentru a lua o decizie informată!
Ce este endodonția?
Termenul de “endodonție” provine din limba greacă de la cuvintele: “endo” care înseamnă interior și “odont” care înseamnă dinte, deci “interiorul dintelui”. Endodonția este o specialitate a medicinei dentare și se referă la tehnicile de prevenire, diagnosticare și mai ales de tratament al afecțiunilor datorate pulpei dintelui, adică țesutul moale aflat în interiorul dintelui. Tratamentul endodontic ajută pacientul să își păstreze dinții naturali cât mai mult timp. Medicul endodont se ocupă doar de tratarea canalelor dentare.
Care este scopul tratamentului endodontic?
Tratamentul de canal radicular este cel mai frecvent tratament endodontic. Să nu te sperie când auzi că ai nevoie de un „tratament de canal”! Aceasta este o procedură stomatologică destul de comună, deloc dureroasă, care salvează dinții naturali. Orice medic stomatolog cu experiență recomandă tratamentele de canal dacă acest lucru presupune evitarea extracției unui dinte natural. Aceste tratamente sunt neesare dacă pulpa dentară este inflamată sau dacă canalele dintelui sunt infectate. Inflamația sau infecția poate fi cauzată de fracturi, fisuri, traume sau carii.
Canalul este o secțiune a dintelui care pleacă din vârful rădăcinii, traversează rădăcina în totalitate și se termină în coroana dintelui. Canalul conține nervul dentar și vase de sânge. Împreună aceste două elemente formează “pulpa dentară”. Pulpa dentară are rol de “hrănire” și protecție pentru dinte. De asemenea poate detecta schimbări de temperatură și astfel ocazional putem simți disconfort sau durere când consumăm alimente foarte reci sau foarte fierbinți. Odată ce pulpă dentară a fost afectată de carie aceasta nu se poate auto repara și are nevoie de tratament. Acesta este tratamentul de canal.
Dacă dintele afectat are o carie mare, o fisură adâncă sau o fractură bacterii din mediul oral vor afecta pulpa șii vor declanșa infecția. În timp acele bacterii vor crește în număr și vor afecta și osul în care este implantat dintele.
Medicul dentist este un medic “generalist”, pe când cel endodont este specializat pe această ramură a medicinei dentare.
Tratamentele realizate de medicul endodont sunt mai complexe, se realizează cu alte echipamente şi late tehnici decât cele ale medicului dentist, de aceea, medicii dentiști care vor să practice această specialitate la nivel de performanță participă la cursuri, congrese şi alte programe suplimentare de pregătire după finalizarea studiilor universitare.
Un medic dentist “generalist” poate realiza un tratament endodontic, dar nu o poate face la un nivel de calitate cum ar face-o medicul cu practică în endodonție.



Medicul endodont lucreaza cu o serie de echipamente specifice:
→ Micromotorul endodontic – un aparat utilizat pentru tratarea mecanică a canalelor radiculare, indispensabil în realizarea tratamentului endodontic performant, calitativ și eficient.
→ Apex locator – dispozitiv electric menit să vină în ajutorul tratamentelor endodontice. Până la apariţia acestor aparate tratamentul de canal era realizat “orbeşte” singura modalitate prin care se putea verifica calitatea tratamentul fiind radiografiile. Ofera posibilitatea de masurare cu exactitate a lungimii canulului unei rădăcini dentare. In mod ideal, preparaţia canalului radicular se va temina la joctiunea dintre parodonţiu şi rădăcină dentară iar aceasta nu poate fi determinată precis decât cu un asemenea dispozitiv.
→ Instrumentele rotative au grad mai mare de flexibilitate și rezistență la torsiune comparativ cu unele instrumente realizate din oțel.
Astfel, medicul endodont poate aborda canalele extrem de curbate în același timp respectând forma lor naturală.
→ Sisteme moderne de obturație endodontică – îl ajută pe medicul endodont să sigileze tridimensional canalele radiculare folosind gutaperca termoplastifiată și obținând o obturație de canal precisă, eficientă și predictibilă.

Cat dureaza tratamentul endodontic?
În general, un tratament endodontic obișnuit durează o ședință de 1-2 ore, dar unele cazuri complexe pot necesita 2 sau chiar mai multe ședințe.
Etapele tratamentului de canal:
Pregatirea canalului radicular
Această etapă poate fi realizată cu sisteme manuale, rotative sau cu un mix între cele două. Întreg tratamentul endodontic depinde de această etapă. Preparația ar fi bine să fie conică cu un diametru mic la vârful rădăcinii.
Scoaterea nervului – extirparea –
Se va realiza folosind substanțe diferite, în etape. Fiecare substanță are un rol individual de dezinfecție a canalului radicular.
Obturatia de canal
Se va sigila canalul radicular folosind o pastă și o gutapercă cu un instrument de condensare la cald.


Utilizarea laserului în tratamentul endodontic
Decontaminarea cu laser în endodonție poate fi o metodă eficientă de sterilizare a canalului radicular în timpul tratamentului endodontic. Acesta implică utilizarea unei surse de lumină laser pentru a distruge bacteriile și alte microorganisme prezente în canalul radicular, în timp ce păstrează țesuturile sănătoase intacte.
Decontaminarea cu laser poate fi utilizată ca o modalitate suplimentară de sterilizare a canalului radicular, în combinație cu alte metode de sterilizare, cum ar fi irrigarea cu soluții antibacteriene și instrumentele manuale de curățare a canalului. Studiile arată că decontaminarea cu laser poate fi eficientă în reducerea numărului de bacterii prezente în canalul radicular.
În general, decontaminarea cu laser în endodonție poate fi o opțiune sigură și eficientă pentru sterilizarea canalului radicular, însă este important să discutați cu medicul dentist pentru a evalua beneficiile și riscurile în cazul dumneavoastră.

RECOMANDARI
Dupa efectuarea tratamentului de canal, din cauza faptului ca dintele nu mai este “vital”, acesta devine mai “fragil”. Astfel, daca se intampla sa muscati ceva tare, dintele se poate fractura, in unele cazuri devenind irecuperabil.
Dupa tratamentul de canal, dintele dumneavoastra are, de cele mai multe ori, o restaurare temporara. Va rugam sa va programati cat mai curand pentru plasarea restaurarii permanente.
Recomandarea medicilor nostri este ca, in special in cazul dintilor posteriori, acsetia sa fie protejati cu o coroana dentara.
Intarzierea restaurarii permanente a dintelui tratat endodontic mareste riscul fracturii si/sau reinfectarii canalului radicular prin infiltratie. Aceasta poate conduce la necesitatea retratarii, a unui tratamentului chirurgical sau extractiei.

Cu access la
ASISTENȚĂ
DE URGENȚĂ
24 din 24
Completează formularul următor cu detaliile tale și programează-te la unul din specialiștii noștri.