Ce este endodonția și de ce ar trebui să știi despre ea?

Dinții sunt unele dintre cele mai prețioase comori ale organismului nostru. Cu toate acestea, pe parcursul vieții, pot apărea diverse probleme care pun în pericol sănătatea lor. Unul dintre cele mai frecvente și temute probleme dentare este infectarea pulpei dentare. Această afecțiune, cunoscută sub numele de pulpită, provoca dureri severe și poate conduce chiar la pierderea dintelui.

Endodonția este specialitatea stomatologică care se ocupă cu tratarea pulpei dentare și a țesuturilor adiacente. În esență, endodonția salvează dinții care, altfel, ar fi pierduți din cauza inflamațiilor sau infecțiilor interne.

La GoldDentalClinic din Bucuresti, procedura de endodonție implică îndepărtarea nervului și a țesutului pulpar infectat din interiorul dintelui. Aceasta se realizează prin deschiderea dintelui și curățarea canalului radicular. După curățare, canalul radicular este umplut cu materiale speciale, iar dintele este sigilat temporar sau se aplică o coroană dentară permanentă. Mulți oameni se tem de ideea de a avea nevoie de o endodonție și consideră această procedură dureroasă. Cu toate acestea, tehnologia modernă și anestezia locală au făcut ca endodonția să fie mult mai confortabilă decât în trecut. De asemenea, este important să reamintim că o endodonție este necesară pentru a preveni durerea și complicațiile mai severe.

Există câteva simptome care ar putea indica necesitatea unei endodonții. Dacă aveți dureri dentare persistente, sensibilitate la temperaturi extreme (cald sau rece), umflarea gingiilor sau apariția unui abces, este recomandat să consulți un medic dentist specializat în endodonție.

Nu ignorați aceste simptome! Ignorarea lor nu va face decât să înrăutățească afecțiunea și poate duce chiar la pierderea dintelui. Prin consultarea unui specialist în timp util, puteți salva dintele.

Medicul endodont lucreaza cu o serie de echipamente specifice:

La GoldDentalClinic din București, medicul endodont lucrează cu o serie de echipamente medicale specifice:

Micromotorul endodontic – un aparat utilizat pentru tratarea mecanică a canalelor radiculare, indispensabil în realizarea tratamentului endodontic performant, calitativ și eficient.

Apex locator – dispozitiv electric menit să vină în ajutorul tratamentelor endodontice. Până la apariţia acestor aparate tratamentul de canal era realizat “orbeşte” singură modalitate prin care se putea verifică calitatea tratamentul fiind radiografiile. Oferă posibilitatea de măsurare cu exactitate a lungimii canulului unei rădăcini dentare. În mod ideal, preparaţia canalului radicular se va temina la joctiunea dintre parodonţiu şi rădăcină dentară iar această nu poate fi determinată precis decât cu un asemenea dispozitiv.

Instrumentele rotative au grad mai mare de flexibilitate și rezistență la torsiune comparativ cu unele instrumente realizate din oțel. Astfel, medicul endodont poate aborda canalele extrem de curbate în același timp respectând formă lor naturală.

Sisteme moderne de obturație endodontică – îl ajută pe medicul endodont să sigileze tridimensional canalele radiculare folosind gutapercă termoplastifiată și obțînând o obturație de canal precisă, eficientă și predictibilă.

Cat dureaza tratamentul endodontic?

În general, un tratament endodontic obișnuit durează o ședință de 1-2 ore, dar unele cazuri complexe pot necesita 2 sau chiar mai multe ședințe.

Etapele tratamentului de canal:

  • Pregatirea tratamentului de canal. Această etapă poate fi realizată cu sisteme manuale, rotative sau cu un mix între cele două. Întreg tratamentul endodontic depinde de această etapă. Preparația ar fi bine să fie conică cu un diametru mic la vârful rădăcinii.

  • Scoaterea nervului – extirparea se va realiza folosind substanțe diferite, în etape. Fiecare substanță are un rol individual de dezinfecție a canalului radicular.

  • Obturatia de canal – Se va sigila canalul radicular folosind o pastă și o gutapercă cu un instrument de condensare la cald.

 

Utilizarea laserului în tratamentul endodontic: Tehnologia revoluționară cu care se lucreaza la GoldDentalClinic din Bucuresti

Când vine vorba de tratarea afecțiunilor dentare, progresele tehnologice aduc mereu beneficii atât pacienților, cât și medicilor stomatologi. Un astfel de avans în domeniul stomatologiei este reprezentat de utilizarea laserului în tratamentul endodontic, o tehnică inovatoare ce oferă numeroase avantaje față de abordarea tradițională. În primul rând, utilizarea laserului în tratamentul endodontic este mai puțin invazivă și mai puțin dureroasă decât metodele tradiționale. Laserul emite o lumină concentrată și energizantă, care permite medicului stomatolog să îndepărteze cu precizie țesuturile afectate înainte de a le sigila. Aceasta înseamnă că o intervenție chirurgicală minimă este necesară, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă și cu mai puțină durere pentru pacient. În al doilea rând, utilizarea laserului în tratamentul endodontic permite o mai bună sterilizare a canalului radicular. Datorită energiei laserelelor, bacteriile și alte microorganisme nocive sunt eliminate cu precizie, ceea ce reduce semnificativ riscul unei infecții ulterioare. Tratamentul laserului asigură o igienă impecabilă a canalului radicular, asigurând un proces de vindecare mai rapid și eficient. 

 

Un alt beneficiu major al utilizării laserului în tratamentul endodontic este legat de precizia acestui instrument. Deoarece laserul funcționează într-un mod extrem de precis, medicul stomatolog poate trata zonele afectate fără a afecta țesuturile sănătoase din apropiere. Astfel, riscul de deteriorare a dinților vecini este minimizat, iar restaurarea ulterioară a dintelui devine mai ușoară și mai durabilă. 

Nu în ultimul rând, utilizarea laserului în tratamentul endodontic asigură o recuperare mai rapidă și mai confortabilă pentru pacient. Datorită caracteristicilor terapeutice ale laserului, inflamația este redusă semnificativ, iar recuperarea post-operatorie este mult mai ușoară și mai puțin dureroasă. Pe lângă aceasta, riscul de apariție a complicațiilor este redus întrucât procedura laser are un control precis asupra țesuturilor tratate.

În concluzie, nu ezitati să consulțati un medic dentist specializat în endodonție dacă aveți simptome care indică o posibilă infecție pulpară. Medicii stomatologi de la GoldDentalClinic consideră endodonția o soluție stomatologică, de care nu trebuie să va fie frică.

Cu access la

ASISTENȚĂ

DE URGENȚĂ

24 din 24

Completează formularul următor cu detaliile tale și programează-te la unul din specialiștii noștri.