Tot ce ai nevoie să ştii pentru a lua o decizie informată!

Ce este boala parodontală?

Tratamentele dentare care implică intervenții chirurgicale sunt în grija chirurgiei dentare. Fie că este vorba de corectarea dinților, gingiilor sau a oaselor maxilare, aceste proceduri sunt realizate cu precizie și profesionalism de către medici experimentați și bine pregătiți. În clinica noastra pacienții se bucură de un mediu confortabil și plăcut, iar echipa de medici pe care o avem își perfecționează continuu abilitățile prin participarea la cursuri și congrese naționale și internaționale.

Intervențiile de chirurgie dentară nu tebuie să fie o sursă de anxientate pentru dumneavoastră.

Desi afectiunile parodontale (parodontoza – numita si „boala dintilor sanatosi”) afecteaza in mod surprinzator 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dintilor, aceasta boala este tratata cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor.

Dinti sanatosi nu inseamna neaparat dinti fara carii. Un dinte aparent sanatos poate sa ascunda o afectare parodontala depistabila doar de catre medicul stomatolog, pacientul are sansa de a-si pastra pe arcada dintii naturali. Sunt insa foarte multe situatii in care pacientul este diagnosticat mult prea tarziu, cand singura solutie de reabilitare ramane aceea prin inserarea de implanturi dentare.

Tipuri de afectiuni parodontale

Gingivita

In stadiul inițial al bolii parodontale sunt afectate doar gingiile. Gingivita poate fi identificată de către fiecare pacient prin inflamarea gingiilor, înroșirea acestora și sângerările frecvente la periaj sau chiar spontane. Osul nu este încă afectat. În acest stadiu nu avem pierdere osoasă.

Parodontopatie superficiala

Daca nu este indepartata, placa microbiana se transforma in tartru. Continuand sa creasca, acesta impinge insertia gingivala spre radacina sau o indeparteaza de dinte. Se formeaza astfel pungi intre dinte si gingie.

Parodontopatie avansată

Boala continua sa avanseze, distrugand mai mult os si ligament parodontal. Dintii, chiar si cei sanatosi, pot deveni mobili, cateodata trebuind extrasi.

Boala parodontala afecteaza structurile care sustin dintele pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.

Cauzele apariției afecțiunilor parodontale

În cavitatea orală trăiesc numeroase bacterii. Acestea, împreună cu alte substanțe din alimentația zilnică realizează o peliculă lipicioasă care se depune pe dinți și care formează placa bacteriană. Principala cauză a apariției bolii parodontale o reprezintă o igienă dentară necorespunzătoare care favorizează acumularea de placă bacteriană în exces pe dinți și sub gingii.

Pentru a combate această peliculă bacteriană care se depune pe dinți în orice moment al zilei, organismul eliberează substanțe care duc la inflamarea și înroșirea gingiilor. Acesta este și primul semnal că există o problemă ce trebuie tratată cu ajutorul medicului stomatolog.

De aceea, practicarea unei igiene dentare corecte la domiciliu în fiecare zi, dimineața și îndeosebi seara, timp de minim 3 minute și utilizarea aței dentare, reprezintă cea mai ușoară formă de menținere a sănătății dentare și parodontale.

Cu toate acestea, prin periajul obișnuit nu putem îndepărta și tartrul, anume partea din placa bacteriană care s-a întărit și a rămas pe dinți. Tartrulpoate fi curățat de pe dinți doar prin igienizarea profesională în cabinetul medicului dentist, prin detartraj și periaj profesional.

Vizita la cabinet pentru ședința de profilaxie periodică este recomandat să fie realizată o dată la fiecare 6 luni.

Factori favorizanti ai bolilor parodontale

  • Placa bacteriana
  • Tartrul (prin actiunea sa mecanica, dar si prin mentinerea bacteriilor in contact cu gingia)
  • Factorul genetic (o predispozitie pentru afectiuni parodontale)
  • Fumatul (atat prin efectul local asupra tesuturilor cavitatii orale, cat si prin actiunea sa generala)
  • Aranjarea defectuoasa a dintilor pe arcada si ocluzia (este necesar un tratament ortodontic ajutator)
  • Tratamentele neadecvate, care nu se pot igieniza corect
  • Trauma ocuzala (dinti supusi la forte mai mari decat ar trebui)
  • Afectiuni generale de sanatate

Tratamentul afecțiunilor parodontale

Boala parodontala nu poate fi vindecata, prin interventie se realizeaza stoparea din evolutie a acesteia.

Tratamentul local al gingivitei presupune realizarea profilaxiei profesionale în cabinet (detartraj, airflow, periaj profesional) însoțită de o igienă orală zilnică la domiciliu adecvată: utilizarea tehnicilor corecte de periaj, folosirea aței dentare și a periuței interdentare, utilizarea dușului bucal, folosirea apei de gură etc.

În cazul în care gingivita nu este ținută sub control, placa bacteriană învinge sistemul de apărare local, conducând la retracția gingivală aproape completă și la descoperirea rădăcinii dintelui, favorizând mobilitatea dintelui și afectând integritatea osului.

În cazurile avansate de parodontoză, pentru a nu pierde dintele, sunt aplicate tratamente chirurgicale cu acțiune locală pentru sterilizarea pungilor parodontale.

Tratamentul chirurgical al bolii parodontale se completeaza obligatoriu cu controale si mentenanta periodica profesionala (la fiecare 3-6 luni sedinta de igienizare – detartaj, periaj, airflow). In plan secundar exista si tratamentele antiinflamatorii si vaccinuri, insa acestea sunt component cu rol CEL MULT ajutator, si nicidecum determinant in tratamentul pardontozei.

Laserul chirurgical în tratamentul bolilor parodontale

În tratamentul parodontopatiei, laserul poate fi utilizat în mai multe moduri. Acesta poate fi folosit pentru a elimina bacteriile din gingii și din zona afectată, pentru a curăța suprafețele dintelui și a îndepărta tartrul, precum și pentru a stimula creșterea țesutului gingival. În plus, laserul poate fi utilizat și în intervențiile chirurgicale parodontale pentru a reduce sângerarea și pentru a accelera procesul de vindecare.

În general, tratamentul cu laser este mai puțin invaziv și dureros decât alte proceduri chirurgicale, iar recuperarea este mai rapidă. În plus, laserul poate ajuta la prevenirea recidivei bolii parodontale și poate îmbunătăți sănătatea gingiilor și a dinților pe termen lung.

Este important să rețineți că laserul este doar un instrument adjuvant în tratamentul parodontopatiei și nu poate înlocui tratamentul chirurgical clasic.

Igiena orală adecvată și vizitele regulate la dentist sunt obligatorii pentru a preveni și a trata afecțiunile parodontale.

PREVENȚIA – TRATEAZA CAUZELE ȘI NU EFECTELE –

  • Detectarea și înlăturarea plăcii microbiene (rezultatul igienei orale superficiale)
  • Detartrajul si periajul profesional pentru curățarea responsabilă a dintilor si îndepărtarea plăcii microbiene. In cele mai fericite cazuri,aceste metode de igienizare antemenționate conduc la vindecarea bolii parodontale.
  • Reconstrucţia lucrărilor protetice uzate care pot deveni în timp focare microbiene favorizând astfel apariția parodontitei
  • Alinierea dinților cu ajutorul aparatelor ordontice: dinții nealiniați și inestetici sunt mai predispuși să acumuleze placă bacteriană, de aceea ar trebui să consideri investiția într-un aparat dentar potrivit nevoilor tale

Cu access la

ASISTENȚĂ

DE URGENȚĂ

24 din 24

Completează formularul următor cu detaliile tale și programează-te la unul din specialiștii noștri.