Recomandari privind igienizarea lucrarilor protetice pe implant

In clinica noastra, lucrarile protetice pe implant (unidentare, punti) sunt realizate din urmatoarele materiale:

  • Ceramica pe suport metalic(aliaj metalic semipretios sau aur);
  • Ceramica pe suport de Zirconiu (ZrO2);

In functie de conditiile locale de igiena, de gradul de resorbtie osoasa care difera la fiecare persoana, si durata de viata a implantului difera. In medie, in conditii normale, ar trebui sa reziste minimum 10 ani, dar respectand indicatiile medicului, aceasta poate fi mult prelungita, poate rezista chiar toata viata.

Dupa realizarea lucrarilor pe implanturi, igiena orala trebuie sa devina foarte riguroasa; suprafata implantului retine de 4 ori mai multa placa bacteriana decat dintii naturali, iar riscul infectarii gingiei si osului in jurul implantului este mare in lipsa igienei.

In ceea ce priveste pacientii cu lucrari protetice pe implant, acestia ar trebui sa foloseasca, in plus fata de periuta de dinti si apa de gura, o ata dentara speciala, numita super floss. De ce este speciala aceasta ata dentara? Super floss-ul are un capat la fel ca ata dentara obisnuita, dar care se continua cu o parte mai groasa si mai moale, asemanatoare unui burete, cu ajutorul careia se curata corpul de punte.

Cu ajutorul partii subtiri, puteti introduce ata sub corpul de punte, tragand usor pana ce partea moale ajunge sa curete suprafata interna (cea care este in contact intim cu gingia). Cu miscari de dute-vino combinate cu miscari fata-spate, veti putea curata foarte bine aceasta suprafata. Segmentul mai subtire va va ajuta sa curatati adecvat dintii sanatosi.

Periutele interdentare subtiri pot fi folosite chiar si in locul super floss-ului, cu grija insa, pentru a nu rani gingia. Daca sesizati anumite dificultati in ceea ce priveste curatarea corpului de punte cu periuta interdentara, apelati la super floss.

Pentru ca igiena sa fie completa, folositi si dusul bucal. Dusul bucal introduce un jet de apa sub lucare si in spatiul dintre dinti, curatand foarte bine resturile alimentare si dislocand placa bacteriana. Un alt avantaj il reprezinta si masajul gingival pe care il realizeaza acest aparat. Medicul dentist iti poate oferi informatii legate de locatiile de unde iti poti procura un astfel de aparat.

Nu uitati de apa de gura, care este obligatorie!

Important: Nu spargeti cu dintii fistic, nuci, samburi, seminte sau orice alte alimente dure.

Este foarte important ca pacientul cu implant sa se prezinte la control dentar si detartraj in primul an la 3-4 luni, ulterior la 6 luni, pentru a preveni infectiile din jurul implanturilor.
Daca se procedeaza asa, medicul poate observa din timp aparitia unor eventuale probleme, se poate practica aditie de os daca este necesara la un moment dat.

Rezultatele inserarii implantului, in general, sunt influentate de conditii locale sau generale.

Conditiile locale sunt:

  • Igiena defectuoasa duce la formarea placii bacteriene si la infectia gingiei si a osului din jurul implantului (ca si la dinte) cu pierderea suportului osos subiacent. Aceasta se poate rezolva prin igienizare profesionala in cabinet.
  • Fumatul influenteaza prin depunerea produsilor de combustie care accelereaza fenomenele inflamatorii si prin vasoconstrictia locala (irigarea sanguina defectuoasa) a gingiei si a osului, urmate de atrofie. Din aceste cauze fumatul este o contraindicatie relativa sau, dupa unii autori, chiar absoluta, stiut fiind ca la fumatori supravietuirea implantului este mult mai mica in comparatie cu cea a nefumatorilor

Conditiile generale sunt:

  • Bolile cronice cum ar fi diabetul necompensat sau SIDA
  • Bolile metabolice osoase
  • Tratamentele cu steroizi
  • Osteoporoza netratata etc.

Trebuie sa intelegeti ca igiena este esentiala pentru viata pe arcada a implantelor si a lucrarilor protetice.
Mentinerea de lunga durata a implantelor dentare depinde de efortul pacientilor si de modul prin care acestia isi ingrijesc lucrarea protetica acasa si de echipa medicala prin profilaxia profesionala asigurata in cabinetul stomatologic.

Adauga un comentariu

Your email address will not be published.

Newsletter

Introduceti adresa email pentru a va abona la newsletter

Contactati-ne

Sos. Mihai Bravu, Nr. 325, Bl 55, Cladire P+1, Et 1
Sector 3, Bucuresti


© 2017 Toate drepturile sunt rezervate