Implantul dentar este o piesa din titan (puritate 99,95%) care este un material biocompatibil , sub forma unui surub, care inlocuieste radacina unui dinte lipsa. Inserarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata. Dupa un timp necesar integrarii in os a implantului (osteointegrare), i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia se poate construi coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa. In plus, implanturile permit inlocuirea dintilor absenti fara ca dintii dvs. sanatosi sa fie afectati in vreun fel.

  • Cine isi poate pune un implant?

In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti. Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (daca pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale, anumite afectiuni ale sangelui, etc.). De aceea, inaintea de plasarea implanturilor dentare, medicul specialist poate cere un set de radiografii speciale, si analize de sange.

  • Este varsta o problema?

Ocazional, pacientii mai varstnici isi exprima ingrijorarea ca varsta lor ii poate impiedica sa beneficieze pe deplin de implanturile dentare. Cu toate acestea, sanatatea este un factor mult mai important decat varsta, si daca sunteti suficient de sanatos pentru a vi se extrage un dinte, probabil ca sunteti destul de sanatos si pentru a beneficia de un implant dentar. Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice. Specialistii nostri vor determina daca sunteti sau nu un candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a tuturor testelor si istoricului dumneavoastra dentar.

  • Care sunt etapele de tratament si cat dureaza?

Dupa testele necesare se incepe interventia de inserare a implantului. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte in afara firelor de sutura nimic in plus. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi. Urmeaza perioada de vindecare, asa numita perioada de osteointegrare, care este de 2 pana la 6 luni. Dupa perioada necesara osteointegrarii, se monteaza o capa de vindecare care are rolul de a conforma gingia in vederea efectuarii lucrarii dentare (in jurul bontului protetic).  Aceasta periooada este de 7 – 10 zile. Apoi urmeaza amprentarea pentru efectuarea lucrarii dentare.  Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile. De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.

 

  • Este dureroasa interventia?

Aplicarea implantelor se realizeaza sub anestezie locala si nu veti simti nimic in tot acest timp. Regiunea in care s-a intervenit poate fi edematiata (umflata) cateva zile dupa, iar durerile de intensitate redusa care ar putea sa apara se remit de cele mai multe ori cu analgezice usoare.

Cum imi vor afecta implanturile dentare viata?

Implanturile sunt fixate in os si se comporta ca proprii dvs. dinti cand mancati, vorbiti sau radeti. Majoritatea pacientilor nu fac diferenta intre dintii naturali si noii lor dinti.

Dintii sustinuti de implanturi vor arata si vor functiona ca si dintii naturali?

Acest lucru inseamna ca puteti manca si bea ca de obicei.

Protezarea cu ajutorul implanturilor dentare imbunatateste concret calitatea vietii. Persoanele care pana atunci erau jenate si ingrijorate din cauza problemelor sunt intotdeauna coplesite de ceea ce noua lor dantura poate sa faca pentru increderea in sine.

 

  • Voi putea mesteca cu aceeasi forta si presiune ca si cu dintii naturali?

Da! Dupa o scurta perioada de adaptare capacitatea de masticatie este comparabila cu cea a dintilor naturali.

 

Exista situatii in care se poate face protezare (provizorie) imediata. Adica dupa inserarea implanturilor se face o lucrare protetica provizorie (pana cand implantul se va osteointegra), dupa care se va efectua lucrarea protetica definitiva.

Acesta solutie trebuie luata numai de catre medicul specialist dupa examinarea amanuntita a cazului clinic.